OpenLABEL nedir?

OpenLABEL bir standart. Tam da olmadi daha, standart olma asamasinda, suan proposal paper yayinlandi. 


Amac
Otonom araclarin kendi etrafini algilamasi gerekiyor. Bunu saglayan da perception stack adi verilen teknolojiler butunu. Bu stack'in gelistirme asamalarinda en temel unsur da, etrafin label edilmesi. Yani bir otonom arac etrafi nasil algiliyor / nasil algilamasi gerek? 

Sensor datalari (kamera, lidar, radar, yurek...) bir sekilde annotate edilmesi gerekiyor. Bu isler de label verilerek yapiliyor. Simdi burada her uretici kendi basina bir label formati ve standardi olusturuyor, kullaniyor. Ama bu uzun vadede buyuk sikintilar doguruyor. Iste bu datalar firmalar arasinda paylasilamiyor, gerekli tooling tum formatlari kapsayacak sekilde gelistirilemiyor. 

Ama tum firmalarin kabul ettigi / edebilecegi bir standart olsa oyle mi olur? Bu acidan oturdu birkac firma ve bir standart gelistirmeye calisiyor suanda. OpenLABEL standarti su 3 konuya cozum getiriyor:

1. Label ve annotation formati: Uygun bir data formati ile (mesela bir JSON structure) labellerin kaydedilmesi ve paylasilmasi.

2. Label'lama yontemleri: Farkli etiketleme (hay allah razi olsun) ihtiyaclarina yonelik oneriler getiriyor. (semantic segmentation, bounding box, scenario labeling ... )

3. Etiketleme yonergeleri: Hangi labeling nasil verilecegine yonelik bazi oneriler iceriyor.


Kullanim alanlari

1. ML modellerinin train edilmesi

2. Sensor datlarinin standart bazi araclar ile gorsellestirilebilmesi ve review edilebilmesi (bu sayede tool vendor'lari bu standardi kullanarak gonul rahatligi ile tool gelistirebilirler ve endustride yaygin bir kullanimi olur)

3. Insan emeginin azaltilmasi: bir standart oldugu zaman herkes neyin nasil etiketlenecegini bilir ve bu da herkesin kafasina gore etiketleme yapmasinin onune gecer.

4. Dataset sharing mumkun olur

5. Senaryolarin etiketlenmesi: Trafik senaryolarinda suanda standart bir etiketleme bulunmuyor. Bir kullanici senaryo katalogundan hizlica ihtiyaci olan senaryolari arayamiyor. Standart ile bu mumkun olacak. Farkli firmalarin senaryo kataloglari paylasilabilir olacak. Yeni senaryolar da var olan etiketler ile kafa karismadan etiketlenebilecek.

6. Senaryo arama: Test muhendisleri belirli etiketleri kullanarak senaryo kataloglarindan ihtiyaclari olan senaryolari arayabilmeli. Ornek olarak 
    a. yagmurlu havada, roundabout etrafinda gelisen senaryolar
    b. belirli bir gunes acisinda, yuksek kavisli yolda meydana gelen cut-in senaryolari

gibi. Bu da , senaryo etiketleme ve metadata etikeleme ile senaryolarin aranabilmesi anlamina geliyor.

Isterler

Projenin isterleri su sekilde:

1. Nesne ve senaryo etiketleme metotlarini iyi tanimlamali. Bu etiketleme sentetik ve gercek data uzerinde calisabilmeli.

2. OpenLABEL formati ile

    a. nesneler
    b. olaylar
    c. iliskiler
    d. aksiyonlar
    e. intentions (amaclar)
    f. subject-predicat-object tripletleri
    g. ve diger seyler insan ve makine readable olacak sekilde

ifade edilebilmeli.

3. etiketler hakkinda bile metadata barindirabilmeli.


Proje detaylarina buradan ulasabilirsiniz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python'da Multithreading ve Multiprocessing

Threat Modeling 1

Encoding / Decoding