Istatistiksel Validasyon

Surucusuz araclarin istatistiksel olarak validate ve verify (fark ne ki acaba?) edileblimesi icin, cok fazla simulasyon kosturmak gerekiyor. Ama bu simulasyonlar da surucusuz aracin operational design domain (ODD) 'inin baya bir kapsamasi gerekiyor. Yani ben duz yolda hic etrafta arac yokken istersen 10 milyar km simulasyon calistirayim, ODD'nin cok az bir kismini test etmis olurum. 

Ne yapmak lazim?

Senaryo bazli calismak suanda endustride standart olma yolunda. Aslinda bu  isler baya yeni oldugu icin oturmus bir yaklasim yok. Iste Pegasus projesi biseyler baslatti, simdi ASAM'in yeni yeni gelistirdigi OpenX standartlari var. Son olarak da birkac start-up bu statistical validation olayi icin urunler gelistirmeye baslamis durumda. 

Senaryo?

Evet, surucusuz aracin gercek hayatta karsilasabilecegi durumlarin bir on listesi cikartilip, mesela onde giden bir aracin takip edilmesi (follow-vehicle senaryosu), sonra bu senaryolar parametrize ediliyor. Iste takip mesafesinden tutun da arac hizlari gibi sayisiz parametre burada olusturabilirsiniz. Ama gercekci tutmak gerekiyor cunku bu parametreler ile oynayarak baya bir senaryo ornegi cikartacaksiniz (homologation). 

Yani bir follow-vehicle senaryosu icin istersem milyon tane farkli parametrelerle varyasyon olusturabilirim. Ve simulatorde kosturup gelen sonuca gore aracin ne kadar guvenli olduguna karar verebilirim eger ki bu ayni senaryolarin gercek hayatta ne siklikta oldugunu da bulabilirsem (exposure). 

Cunku, bir durum arac icin tehlikeli olabilir. Ama eger bu durum gercek hayatta cok az goruluyorsa gene de over-all guvenlige az yansiyacaktir. Ayni sekilde cok sik gorulen bir senaryo icin de simulasyon sonuclarinin cok iyi olmasi gerekir. Sonucta agirlikli ortalama ile tek bir safety degeri hesaplayacagiz. 

Demek ki bize 2 sey lazim:

1. Mantikli senaryolar uretip bunlari simule etmek

2. Bu senaryolari gercek surus datasi icerisinde tespit edip ne siklikta olduklarini bulmak


ODD Coverage (temsili) mesela Omega1'in coverage'i daha yuksek






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python'da Multithreading ve Multiprocessing

Threat Modeling 1

Encoding / Decoding