Mikro yol ayrimlari

 Nasil ki bir program branch'laniyorsa (tabirine sokayim), hayatta da oyle yol ayrimlari var. Ama zannetmeyin ki bu yol ayrimlarinda koskocam tabelalar asili ve sizin durup uzun uzun hangisini sececeginizi dusunecek vaktiniz var. Yok. Tablo oyle degil. 

Yol ayrimlari her saniye karsimiza cikiyor. Nasil ki bir CPU aslinda hicbir zaman bos calismiyorsa (system idle), hayat ta aslinda bos durmuyor. Suan bu yaziyi yazmaya devam etmeli miyim yoksa birakmali miyim? Bu bir yol ayrimi ornegin. Ve sadece tek bir kez karisma cikmiyor, her saniye bu ayrim var ve ben yazmaya devam ettigim surece aslinda yazmayi secmis oluyorum. 

Varmak istediginiz hedefe giden yol da aynen bu sekilde. Hollywood bize basariyi birkac gece sabahlama seklinde gosterse de oyle degil. Basari sikici bir hikaye, gercek basari hikayesinden filim cikmaz. Her saniye, her yol ayriminda dogru olan yolu secmek gerekiyor. 

Enemy
Dusman su ki cok fazla kere secim yapmak zorunda kaliyoruz, her yaptigimiz secim bir butceden yiyor : will power (irade). Matematiksel olarak, irade sonsuz olmadigi icin, bir noktada bitiyor ve dogru olani secmek imkansiz hale geliyor. 

Ally
Yapilan secim sayisini azaltmak. Bunu yapmanin yoluna da disiplin diyorlar. Mesela bu yaziyi 10dk icerisinde bitirecegim dersem devam edip etmeme sorusu aklima daha az gelir. (Yine de gelir elbette).  

Ama disiplinin de bir siniri var. Kendime gore cevaplarsam, eger belirli bir sure icerisinde sonuc gormeye baslamaz isem, disiplini kaybediyorum. Bu da biraz motivasyona giriyor aslinda. Gerci robot bile olsak salt disiplin ile hic sonuc goremedigimiz bir iste uzun sure ugrasmazdik cunku vaktimizi bosa harciyor olurduk. 

Eger cok fazla secim yapmak zorunda isek, her an, demek ki birkac kotu secim yapmak da dunyanin sonu degildir. 


O yuzden su uc seyin farkinda olacagiz:

1. Genel bir hedef

2. Hedefe giden belirli bir rota

3. Rotayi takip etmek icin micro thruster nevinden kucuk kararlar 

Hele gardas yolculuk nire? 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python'da Multithreading ve Multiprocessing

Threat Modeling 1

Encoding / Decoding